Höjd skiktgräns och brytpunkt från och med januari 2020.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Nu kan du höja din lön till 43 600 kr per månad utan att behöva betala statlig inkomstskatt! Men vad är egentligen skillnaden mellan skiktgräns och brytpunkt, och vad menas med statligt inkomstskatt? Vi reder ut begreppen och vägleder dig i skattedjungeln.

Det har beslutats om att höja den nedre skiktgränsen till 509 300 kr och den nedre brytpunkten till 523 200 kr. Vi rekommenderar alltid våra kunder att utgå ifrån brytpunkten eftersom skiktgränsen inte tar hänsyn till grundavdraget.

Brytpunkten är således skiktgränsen med grundavdraget i beaktande.

Om man passerar den nedre brytpunkten belastas man med statlig inkomstskatt vilket är ett påslag om 20 % i skatt på det som överstiger den nedre brytpunkten.

Riksdagen har även beslutat om att slopa värnskatten. Värnskatten var en ytterligare skatt som belastade lönen och benämndes som den övre skiktgränsen, eller den övre brytpunkten. Detta innebär att den ökade skatten om 5 % i den övre brytpunkten är slopad i sin helhet.

Vad innebär detta för dig som företagsledare?

Du som företagsledare kan nu höja din bruttolön till 43 600 kr per månad och slippa betala statlig inkomstskatt. Dels får du ut mer i nettolön utan att behöva betala mer skatt och dels ökar du ditt utdelningsutrymme om du tillämpar löneunderlaget som beräkningsmetod i din K10.

17 December 2019

Filip Izgi