Friskvårdsbidrag eller Naturaförmån?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Visste du om att du som arbetsgivare kan erbjuda dina anställda både friskvårdsbidrag och naturaförmån? En naturaförmån är en skattefri förmån som arbetsgivaren kan erbjuda sina anställda, om den gäller för samtliga anställda samt betalas direkt av arbetsgivaren.

Naturaförmån

Ett exempel på skattefri naturaförmån är att erbjuda sina anställda gym på kontoret eller att arbetsgivaren betalar för ett gymkort för samtliga i personalen. Skillnaden mellan naturaförmån och friskvårdsbidrag är att betalningen görs direkt av arbetsgivaren vid naturaförmån, samt att kostnaden gäller för alla anställda. Det går även att ytterligare erbjuda ett friskvårdsbidrag på 5.000 kronor som de anställda kan göra utlägg för.

Ett friskvårdsbidrag är mer individanpassat och den anställde kan själv välja vad för aktivitet denne vill göra, medan en naturaförmån är bestämd av arbetsgivaren.

Friskvårdsbidrag


Villkor vid skattefria friskvårdsbidrag:

  • Arbetsgivaren bestämmer ett belopp upp till 5.000 per år. Skatteverket har från och med den 9 september 2019 bestämt att belopp över 5.000 kronor är skattepliktigt i sin helhet.
  • Gäller aktiviteter av enklare slag (ej utrustning såsom skidor). Klicka HÄR för att se listan på aktiviteter som ingår i friskvård enligt Skatteverket.
  • Ett aktivitetstillfälle får inte överstiga 1.000 kronor.

Personal med varierande anställningsgrad

Inom ett företag kan anställda ha olika sysselsättningsgrader. Samma belopp kan erbjudas för samtliga oavsett vilken sysselsättningsgrad en anställd har. Däremot får man inte proportionera ut friskvårdsbidraget utifrån andra parametrar än sysselsättningsgraden, som t.ex. lön. Har du däremot valt att proportionera ut friskvårdsbidraget utifrån sysselsättningsgraden får inte tillfälliga arbetstidsförkortningar, som sjukskrivning eller föräldraledighet, påverka friskvårdsbidraget.

08 January 2020

Rebecca Carlsson